Куньєвська сільська територіальна громада
Харківська область, Ізюмський район

«Всесвітній день боротьби проти раку»

Дата: 05.02.2024 11:56
Кількість переглядів: 33

«Всесвітній день боротьби проти раку»

Люди хворіють на різні недуги і, мабуть, найстрашніше для кожного – почути діагноз рак. Це слово, яке не хочеться вимовляти ні вголос, ні подумки, але, враховуючі дані статистики щодо захворюваності на злоякісні новоутворення, про нього потрібно говорити.

Щоб підвищити обізнаність населення про рак та акцентувати увагу на профілактиці, ранньому виявленні та лікуванні цього захворювання щорічно 4 лютого проводиться Всесвітній день боротьби проти раку. Хоч онкопатологія залишається підступною й смертельною хворобою, проте у більшості випадків їй можна запобігти, якщо регулярно проходити обстеження.

 Рак - це загальна назва більш, ніж сотні захворювань, які вражають організм людини. Однією з характерних ознак раку є швидке утворення аномальних клітин, які проростають за свої межі та здатні поширюватися в інші органи. Зростання, на жаль, відмічається по всіх практично показниках. Серед пацієнтів, у яких був діагностований  рак, мали захворювання в занедбаному стані. До п’ятірки захворювань, які найчастіше діагностують у пацієнтів, увійшли злоякісні новоутворення органів травлення, шкіри, жіночих статевих органів, молочної залози, чоловічих статевих органів.

До основних причин, що призводять до виникнення онкозахворювання, переважно відносять тютюнопаління, вживання алкоголю, неправильний раціон, ожиріння, низьку фізичну активність, а також стреси, що, на жаль, актуально для нинішнього воєнного часу.

Відмічається, якщо діагностувати рак на ранній стадії та вчасно розпочати лікування, то при багатьох видах онкологічних хвороб існують великі шанси на одужання. Не можна ігнорувати медичні профілактичні огляди у сімейного лікаря, який за необхідності направить на обстеження до відповідних спеціалістів. Це і рентген, жіноча консультація, чоловічий оглядовий кабінет, додаткові дослідження. Профілактичні обстеження дають можливість виявити онкопатологію на початкових стадіях. Чим раніше буде діагностовано захворювання, тим більше шансів на успішне лікування та повернення до нормального способу життя. Нехтування своїм здоров’ям призводить до небажаних наслідків.

Турботою про власне здоров’я є не лише регулярні відвідування  лікарів, а й дотримання здорового способу життя: фізична активність, правильне харчування та уникнення стресів – це перевірений метод зниження ризику розвитку раку.

Тож, якщо вести здоровий спосіб життя та регулярно обстежуватись у лікарів, то можна значно знизити ризик захворіти на рак, а лікування, яке було почате на ранніх стадіях захворювання, дає хороші результати і збільшує шанси хворого на довге життя.

Рак – це не вирок. Це захворювання, яке можна і потрібно перемагати! Не дозволяйте хворобі контролювати ваше життя!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь